Welke soorten sfeerhaarden zijn er?

Er zijn verschillende soorten sfeerhaarden beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en technologieën om het visuele effect van een haardvuur te creëren. De belangrijkste soorten sfeerhaarden zijn elektrische, gel- en ethanolhaarden.

  1. Elektrische sfeerhaarden: Deze haarden maken gebruik van LED-verlichting en/of schermen om realistische vlammen en gloeiende houtblokken te simuleren. De LED-lampjes zijn zo gepositioneerd dat ze het bewegende effect van vlammen imiteren. Elektrische haarden bieden vaak instelbare vlamhoogtes en intensiteiten, waardoor ze aanpasbaar zijn aan de gewenste sfeer. Ze zijn veilig in gebruik omdat er geen echt vuur is en de warmteafgifte kan meestal worden uitgeschakeld.
  2. Gelhaarden: Gelhaarden gebruiken speciale gelpads die worden aangestoken om een realistisch vlammeneffect te creëren. Deze gels branden langzaam en produceren een vlambeeld zonder rookontwikkeling. Ze bieden een beperkte warmteafgifte en hebben geen elektriciteit nodig. Gelhaarden zijn mobiel en kunnen in verschillende ruimtes worden geplaatst.
  3. Ethanolhaarden: Deze haarden werken door bio-ethanol te verbranden, een hernieuwbare brandstof die weinig tot geen rook, geur of roet produceert. Ethanolhaarden hebben een reservoir waarin de brandstof wordt gegoten en aangestoken om echte vlammen te creëren. Ze zijn flexibel in plaatsing omdat ze geen rookkanaal nodig hebben, maar ze produceren wel een kleine hoeveelheid warmte.
  4. Waterdamphaarden (Opti-myst): Deze innovatieve haarden maken gebruik van waterdamp en lichttechnologie om een realistisch vlam- en rookeffect te creëren. Het waterdamp verdampt en wordt verlicht door LED’s om een bewegend en dansend vlambeeld te produceren. Het resulterende effect is zeer realistisch en heeft zelfs een rookachtige uitstraling.

Elk type sfeerhaard heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de keuze hangt af van persoonlijke voorkeur, beschikbare ruimte en gewenste functies. Ze dienen allemaal om de esthetiek en gezelligheid van een haardvuurervaring te bieden zonder de nadelen van traditionele vuurhaarden.