Hoe werkt een sfeerhaard?

Een sfeerhaard werkt door gebruik te maken van verschillende technologieën om het visuele effect van een echt brandend vuur te creëren, zonder dat er daadwerkelijk vuur, rook of houtverbranding plaatsvindt. Er zijn verschillende soorten sfeerhaarden, zoals elektrische, gel- en ethanolhaarden, die elk op een iets andere manier werken.

Elektrische sfeerhaarden gebruiken LED-verlichting en/of schermen om realistische vlammen en gloeiende houtblokken te simuleren. Een systeem van LED-lampjes is zo geplaatst dat ze de beweging en schittering van vlammen imiteren. Deze vlammen kunnen in intensiteit variëren en sommige modellen hebben zelfs instellingen voor het nabootsen van houtvuur dat net is aangestoken of juist aan het uitdoven is. De warmte die door elektrische sfeerhaarden wordt gegenereerd, is meestal minimaal en kan vaak worden uitgeschakeld, waardoor ze veilig zijn voor aanraking.

Gelhaarden maken gebruik van speciale gelpads die worden aangestoken om een vlammeneffect te creëren. Deze gels branden langzaam en produceren een realistisch vlambeeld zonder rookontwikkeling. Ze bieden een iets warmere omgeving dan elektrische haarden, maar de warmteafgifte is beperkt.

Ethanolhaarden worden aangedreven door het verbranden van bio-ethanol, een hernieuwbare brandstof die weinig tot geen rook, geur of roet produceert. Deze haarden hebben een reservoir voor de brandstof, dat wordt aangestoken om echte vlammen te creëren. Ze zijn mobiel en kunnen in verschillende ruimtes worden geplaatst, aangezien ze geen rookkanaal of schoorsteen vereisen. De warmte die door ethanolhaarden wordt gegenereerd, is bescheiden en geschikt voor sfeer en niet voor hoofdverwarming.

Kortom, een sfeerhaard werkt door gebruik te maken van elektronica, speciale gels of bio-ethanol om een realistisch vlam- en gloeiend houtblokeffect te creëren, terwijl de nadelen van traditionele houtverbranding worden vermeden.