Een bio-ethanol haard produceert over het algemeen minder geur en rook dan traditionele houtgestookte haarden, maar het is belangrijk om te begrijpen dat “reukvrij” en “geurvrij” enigszins subjectieve termen kunnen zijn. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

  1. Geur: Bio-ethanol is een biobrandstof die wordt geproduceerd uit plantaardige materialen, zoals maïs, suikerriet en tarwe. Wanneer bio-ethanol wordt verbrand in een haard, kunnen er enige geuren vrijkomen die afkomstig zijn van de brandstof zelf. De geur is over het algemeen subtiel en wordt vaak omschreven als een lichte geur die lijkt op de geur van een brandende kaars. Sommige mensen kunnen deze geur prettig vinden, terwijl anderen deze mogelijk als storend ervaren.
  2. Ventilatie: Goede ventilatie is essentieel bij het gebruik van een bio-ethanol haard. Omdat er bij verbranding CO2 en waterdamp vrijkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende luchtcirculatie in de ruimte is om deze gassen af te voeren. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot vochtophoping en een oncomfortabele luchtvochtigheid in de ruimte.
  3. Kwaliteit van de brandstof: De geur die vrijkomt bij het verbranden van bio-ethanol kan ook worden beïnvloed door de kwaliteit van de gebruikte brandstof. Hoogwaardige, zuivere bio-ethanol met een laag watergehalte kan een schonere verbranding bevorderen en de geur verminderen.
  4. Aanpassing van de vlam: Sommige bio-ethanol haarden hebben regelbare vlammen, waardoor je de intensiteit van de verbranding kunt aanpassen. Dit kan van invloed zijn op de mate van geur die wordt geproduceerd. Een lagere vlamhoogte kan bijvoorbeeld leiden tot minder intense geur.
  5. Onderhoud: Regelmatig onderhoud van de bio-ethanol haard is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze efficiënt en schoon brandt. Het reinigen van de brander en het verwijderen van eventuele asresten kan de rook en geur verminderen.

Over het algemeen wordt aangenomen dat bio-ethanol haarden minder geur en rook produceren dan traditionele houtgestookte haarden. Ze worden vaak beschouwd als een milieuvriendelijkere optie omdat ze geen roet, as of houtverbrandingsgeuren genereren. Desondanks kan de ervaring met betrekking tot geur subjectief zijn en variëren afhankelijk van de gevoeligheid van personen voor geuren en de specifieke omstandigheden van de ruimte waarin de haard wordt gebruikt. Het is raadzaam om voor aankoop onderzoek te doen en mogelijk de haard in een showroom of bij een dealer te bekijken om een idee te krijgen van de geur en de algemene ervaring.