Ja, over het algemeen zijn elektrische sfeerhaarden relatief eenvoudig te installeren in vergelijking met traditionele open haarden. Hier zijn een paar redenen waarom:

  1. Geen schoorsteen of ventilatie: Omdat elektrische sfeerhaarden geen echte vlammen produceren en geen verbranding hebben, hebben ze geen schoorsteen of ventilatiesysteem nodig. Dit betekent dat er geen complexe installatie of bouwwerkzaamheden nodig zijn om een schoorsteen te installeren of de rookafvoer te regelen.
  2. Plug-and-play: De meeste elektrische sfeerhaarden zijn ontworpen als plug-and-play-apparaten. Ze worden geleverd met een stekker die in een standaard stopcontact kan worden gestoken. Er is geen bedrading of speciale installatie vereist. Zorg er gewoon voor dat er een stopcontact beschikbaar is op de gewenste locatie.
  3. Mobiel en verplaatsbaar: Elektrische sfeerhaarden zijn vaak vrijstaande apparaten of kunnen aan een muur worden bevestigd. Dit betekent dat ze niet permanent aan een locatie gebonden zijn en gemakkelijk verplaatst kunnen worden naar een andere kamer of zelfs een ander huis.
  4. Minimaal bouwkundig werk: In sommige gevallen kan het nodig zijn om een elektrische sfeerhaard te monteren aan de muur of in een schouw, maar dit vereist meestal slechts enkele eenvoudige bevestigingsstappen. De meeste elektrische sfeerhaarden worden geleverd met gedetailleerde installatie-instructies om je te begeleiden bij het proces.

Het is echter belangrijk om de installatie-instructies van de specifieke elektrische sfeerhaard die je koopt te raadplegen, omdat de installatievereisten enigszins kunnen variëren afhankelijk van het merk en het model. Als je twijfelt over de installatie, is het raadzaam om een professional te raadplegen voor advies of installatiehulp.