Een elektrische sfeerhaard is een apparaat dat is ontworpen om de sfeer van een traditionele open haard na te bootsen, maar dan op basis van elektriciteit. In plaats van echte vlammen en verbranding te gebruiken, maakt een elektrische sfeerhaard gebruik van LED-verlichting, spiegels en andere technologieën om een visueel vuureffect te creëren dat lijkt op een echt haardvuur.

Elektrische sfeerhaarden hebben meestal een omlijsting die lijkt op een traditionele open haard, inclusief een schouw en een mantel. Ze kunnen in verschillende stijlen, maten en ontwerpen verkrijgbaar zijn om bij het interieur van een ruimte te passen.

Naast het visuele aspect bieden veel elektrische sfeerhaarden ook een verwarmingsfunctie. Ze kunnen warmte afgeven door middel van een ingebouwd verwarmingselement, waardoor ze naast het creëren van een sfeervol vuurbeeld ook de kamer kunnen verwarmen.

Het belangrijkste verschil tussen een elektrische sfeerhaard en een traditionele open haard is dat een elektrische sfeerhaard geen rook, as of uitstoot produceert, en daarom geen schoorsteen nodig heeft. Dit maakt elektrische sfeerhaarden eenvoudiger te installeren en vaak ook geschikt voor gebruik in woningen waar geen traditionele open haard mogelijk is.