Nee, een elektrische sfeerhaard vereist geen schoorsteen. Een van de voordelen van een elektrische sfeerhaard is dat deze geen rook, as of uitstoot produceert, omdat er geen echt vuur of verbranding plaatsvindt. Daarom is er geen noodzaak voor een schoorsteen of ventilatiekanaal.

Elektrische sfeerhaarden werken op basis van elektriciteit en gebruiken LED-verlichting en andere technologieën om een visueel vuureffect te creëren. Ze produceren warmte via een ingebouwd verwarmingselement, maar de warmte wordt afgegeven via convectie of ventilatie in de kamer, niet via een schoorsteen.

Dit maakt elektrische sfeerhaarden zeer veelzijdig in termen van installatie. Ze kunnen vrijwel overal in huis worden geplaatst, zolang er een stopcontact in de buurt is. Dit maakt ze ook geschikt voor appartementen, huurwoningen en andere locaties waar het bouwen van een schoorsteen niet mogelijk of toegestaan is.