Sfeerhaarden zijn over het algemeen veiliger voor kinderen dan traditionele open haarden of haarden op basis van brandstof. Dit komt omdat elektrische sfeerhaarden geen echt vuur, rook of roet produceren. Ze zijn ontworpen met veiligheidsfuncties om risico’s te minimaliseren. In dit artikel bespreken we enkele van de veiligheidsaspecten van elektrische sfeerhaarden en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze veilig blijven voor kinderen.

  1. Geen echt vuur: Een van de belangrijkste voordelen van een elektrische sfeerhaard is dat er geen echt vuur is. Dit elimineert het risico op brandwonden of vlammen die kinderen kunnen bereiken. In plaats daarvan bootsen elektrische sfeerhaarden de visuele effecten van een brand na met behulp van LED-verlichting en spiegels, waardoor ze veiliger zijn in vergelijking met traditionele open haarden.
  2. Koel aan de buitenkant: Elektrische sfeerhaarden worden meestal geleverd met een koel omhulsel of een veilige afstand tussen het verwarmingselement en de buitenkant van de haard. Hierdoor blijft de buitenkant van de haard koel aanvoelen, zelfs tijdens het gebruik. Dit minimaliseert het risico op brandwonden als kinderen per ongeluk de haard aanraken.
  3. Veiligheidsrooster: Sommige elektrische sfeerhaarden zijn uitgerust met een veiligheidsrooster of een glazen front om te voorkomen dat kinderen direct in contact komen met het verwarmingselement. Dit rooster voorkomt dat kinderen hun handen in de haard steken en beschermt hen tegen eventuele warmte-uitstoot.
  4. Thermische beveiliging: Veel elektrische sfeerhaarden zijn voorzien van een thermische beveiligingsschakelaar die de stroom naar het verwarmingselement automatisch uitschakelt als de haard oververhit raakt. Dit voorkomt dat de haard schade oploopt en minimaliseert het risico op brand.
  5. Afstandsbediening en kinderslot: Elektrische sfeerhaarden worden vaak geleverd met een afstandsbediening, waarmee je de haard op afstand kunt bedienen. Dit is handig om te voorkomen dat kinderen de haard per ongeluk inschakelen. Bovendien hebben sommige sfeerhaarden een kinderslotfunctie, waarmee je de bedieningselementen kunt vergrendelen om onbedoelde wijzigingen te voorkomen.
  6. Installatiehoogte: Bij het installeren van een elektrische sfeerhaard is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte waarop deze wordt geplaatst. Het wordt aanbevolen om de haard buiten het bereik van jonge kinderen te installeren, bijvoorbeeld boven de hoogte van een kinderbed of speelgebied. Hierdoor voorkom je dat kinderen directe toegang hebben tot de haard en de veiligheid ervan in gevaar brengen.

Hoewel elektrische sfeerhaarden over het algemeen veiliger zijn dan traditionele open haarden, is het nog steeds belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om de veiligheid van kinderen te waarborgen. Hier zijn enkele aanvullende tips om de veiligheid te bevorderen:

  • Houd toezicht: Houd altijd toezicht op jonge kinderen wanneer de sfeerhaard in gebruik is. Laat ze niet zonder toezicht in de buurt van de haard komen om mogelijke ongelukken te voorkomen.
  • Leer kinderen: Leg aan oudere kinderen uit dat de haard warm kan zijn en dat ze ervan weg moeten blijven. Leer ze ook hoe ze de haard veilig kunnen gebruiken, zoals het niet aanraken van het verwarmingselement.
  • Elektriciteitsveiligheid: Zorg ervoor dat de sfeerhaard is aangesloten op een veilig stopcontact en gebruik geen verlengsnoeren of beschadigde kabels. Zorg ervoor dat de stroomtoevoer naar de haard kan worden onderbroken in geval van nood.
  • Onderhoud: Volg de instructies van de fabrikant met betrekking tot het onderhoud en de reiniging van de haard. Verwijder eventuele stofophoping regelmatig, omdat dit de werking van de haard kan beïnvloeden.

Elektrische sfeerhaarden bieden een veiligere optie voor het creëren van een warme en gezellige sfeer in huis, vooral in vergelijking met traditionele open haarden. Door rekening te houden met de veiligheidskenmerken van de haard en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat de sfeerhaard veilig blijft voor kinderen.